19 Keistimewaan Wanita


بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ

"Wahai manusia! Sungguh, Kami telah menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan, kemudian Kami jadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sungguh, yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang palin bertakwa. Sungguh, Allah Maha Mengetahui, Mahateliti" (QS Al Hujurat, 13).

"Wahai anak cucu Adam! Sesungguhnya Kami telah Menyediakan pakaian untuk menutupi auratmu dan untuk perhiasan bagimu. Tetapi pakaian takwa, itulah yang lebih baik. Demikianlah sebagian tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka ingat" (QS Al A’raf, 26)

"Segala yang baik yang kamu kerjakan, Allah Mengetahuinya. Bawalah bekal, karena sesungguhnya sebaik-baik bekal adalah takwa. Dan bertakwalah kepada-Ku wahai orang-orang yang mempunyai akal sehat." (Surat Al Baqarah, 197)

Berikut adalah 19 Keistimewaan Wanita, semoga menjadi renungang, aamiin.

 1. Surga itu di bawah telapak kaki Ibu. Ibu di sini tak cuma ibu yg mengandung & melahirkan kita, tapi juga ibu yg merawat dan mendidik kita dg penuh kasih sayang dan pengorbanan.
 2. Wanita yg shalehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki shaleh.
 3. Barangsiapa yg menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seperti orang yg senantiasa menangis karena takut kepada Allah ﷻ dan orang yg takut Allah ﷻ akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
 4. Barangsiapa yg membawa hadiah (barang atau makanan ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki.
 5. Wanita yg tinggal bersama anak-anaknya, akan tinggal bersama aku (Rasulullah ﷺ ) di dalam syurga.
 6. Barangsiapa yg mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dg mereka dg penuh raa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah syurga.
 7. Dari Aisyah RA "Barangsiapa yg diuji dg sesuatu dari anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya api neraka".
 8. Do'a wanita lebih lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yg lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah ﷺ akan hal tersebut, jawab beliau: "Ibu lebih penyayang daripada bapak dan do'a orang yg penyayang tidak akan sia-sia."
 9. Apabila memanggil dua orang ibu & bapakmu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
 10. Wanita yg ta'at berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana pun pintu yg dia kehendaki dg tidak dihisab.
 11. Wanita yg ta'at kepada suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristigfar baginya (serta menjaga shalat & puasa).
 12. Aisyah RA berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah siapakah yg lebih besar haknya terhadap wanita?" Beliau menjawab, 'Suaminya'. Siapa pula yg berhak terhadap lelaki? Rasulullah menjawab. 'Ibunya'".
 13. Perempuan apabila shalat 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta ta'at kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana saja yg dia kehendaki.
 14. Setiap perempuan yg menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah ﷻ memasukkan dia ke dalam syurga 10.000 tahun lebih dahulu daripada suaminya.
 15. Apabila seorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristigfarlah para malaikat untuknya. Allah ﷻ mencatatkan baginya setiap hari dg 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.
 16. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak melahirkan, maka Allah ﷻ mencatatkan baginya pahala orang yg berjihad di jalan Allah ﷻ .
 17. Apabila seorang perempuan melahirkan anak, keluarlah ia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkan.
 18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka baginya setiap satu tegukan dari susunya diberi satu kebajikan.
 19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yg sakit, maka Allah ﷻ memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dg ikhlas untuk membela agama Allah.

Reaksi:

0 komentar:

Posting Komentar

tinggalkan jejak anda dengan berkomentar disini, saya harap dengan menggunakan bahasa yang baik, tidak berbau kasar ataupun yang lainnya.